Sunday, 16 March 2008

Φτηνοί στα περιζήτητα και ακριβοί στα αζήτητα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ

Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα θα ανέβουν οι βάσεις για τις περιζήτητες σχολές στις επόμενες πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ παράλληλα αναμένεται μεγέθυνση του φαινομένου της φοιτητικής μετανάστευσης. Αυτές είναι οι δύο βασικές τάσεις που προκύπτουν από την αύξηση των θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 4.000 περίπου και την ενίσχυση των περιφερειακών ιδρυμάτων έναντι αυτών του λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, στα πανεπιστήμια όλης της χώρας θα εισαχθούν φέτος 39.210 υποψήφιοι από 37.200 που «πέρασαν» πέρυσι, ενώ στα ΤΕΙ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 43.310 από 41.310 πέρυσι.

Συνυπολογίζοντας τους 560 που θα εισαχθούν στις εκκλησιαστικές ακαδημίες, αλλά και τους 3.536 που θα κατευθυνθούν στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και τα τμήματα πυροσβεστικής και εμπορικού ναυτικού, ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων ανέρχεται στις 86.736.

Η βάση του «10»

Μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, των ανακοινώσεων του ΥΠΕΠΘ δείχνει ξεκάθαρα ότι η εικόνα δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο εμφανίζεται:

Θεωρητικά, θα εγγραφούν 4.010 περισσότεροι φοιτητές σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι «ρωγμές» που έχει ανοίξει το μέτρο του βαθμολογικού ορίου του «10» αναμένεται να στερήσει από τη δεξαμενή γύρω στις 12.000 θέσεις εισακτέων σπουδαστών.

Το υπουργείο Παιδείας εξαντλεί τη γενναιοδωρία του, προσφέροντας αφειδώς θέσεις εισακτέων ιδίως σε τμήματα ΤΕΙ, που γνωρίζει ότι με μαθηματική ακρίβεια δεν θα καλυφθούν.

- Η σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου, στην Ηγουμενίτσα, κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Πέρυσι δεν γράφτηκε ούτε ένας φοιτητής εξαιτίας του βαθμολογικού ορίου του 10. Φέτος οι προσφερόμενες θέσεις αυξάνονται από 206 σε 300!

- Στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας από τις 298 θέσεις καλύφθηκαν πέρυσι μόλις τρεις. Φέτος οι θέσεις αυξάνονται σε 400.

- Το ίδιο και στο τμήμα Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Τέσσερις μόλις φοιτητές κατέλαβαν τις υποτιθέμενες 231 θέσεις που φέτος αυξάνονται σε 310.

Πολλοί θεωρούν ότι η ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας οφείλεται στις πιέσεις που άσκησαν στον υπουργό Παιδείας πολιτευτές της Ν.Δ. προκειμένου να τονωθούν οι εκλογικές τους περιφέρειες. Στη Ροδόπη, μάλιστα, όπου εκλέγεται ο ίδιος ο Ευρ. Στυλιανίδης, παρατηρείται δυσανάλογη αύξηση των θέσεων εισακτέων.

Οι τρεις πρώτες σχολές ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων, όλως τυχαίως, έχουν έδρα την Κομοτηνή.

- Στη Νομική Σχολή της ακριτικής πόλης προσφέρονται 150 επιπλέον θέσεις, στο Παιδαγωγικό 120 και στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης 60 θέσεις παραπάνω.

Την ίδια στιγμή τα νομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης χάνουν 45 και 50 θέσεις αντίστοιχα, ενώ τα παιδαγωγικά άλλων πόλεων σημειώνουν μείωση ή μικρή αύξηση θέσεων.

Η δήλωση του υπουργού ότι «η ενίσχυση των περιφερειακών ιδρυμάτων δημιουργεί δυναμική ανάπτυξης στις τοπικές οικονομίες» έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη της προκατόχου του ότι «δεν συγκαταλέγεται στα καθήκοντα του υπουργού Παιδείας να τροφοδοτεί με πελάτες τα σουβλατζίδικα της επαρχίας».

Ολα για το Δημοκρίτειο

Σε όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουμε μείωση 2.065 θέσεων συνολικά. Στις περιζήτητες σχολές, η άνοδος των βάσεων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς μειώνεται αισθητά η προσφορά θέσεων. Θα παρατηρηθεί το φαινόμενο τουλάχιστον 2.000 αριστούχοι, με βαθμολογία άνω του 18, να αποκλειστούν από τη σχολή πρώτης επιλογής τους.

Αντίθετα, στα πανεπιστήμια της περιφέρειας αυξάνονται κατά 4.075 οι πρωτοετείς της επόμενης χρονιάς.

- Τη μερίδα του λέοντος παίρνουν τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, με 720 επιπλέον θέσεις, Δημοκρίτειο Θράκης, με 695, και Πάτρας με 680.

Από τις 86.736 θέσεις που προσφέρονται υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν λιγότερες από 75.000. Καθώς ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κυμανθεί γύρω στους 145.000, γίνεται φανερό ότι περίπου οι μισοί θα μείνουν και φέτος εκτός νυμφώνος.

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί «ευρωπαϊκής ενθάρρυνσης» για διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποδεικνύονται γραμμάτιο χωρίς αντίκρισμα.

Μία ακόμη χρονιά δεν εισακούστηκαν οι πρυτανικές αρχές που προτείνουν στο υπουργείο τον αριθμό εισακτέων ανάλογα με τις υπάρχουσες υποδομές και το πόσους μπορούν να εκπαιδεύσουν: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρότεινε να δεχθεί 4.730 πρωτοετείς και του δίνουν 1.000 περισσότερους, ενώ το Αριστοτέλειο από 4.732 που ζήτησε, πήρε 5.820. «Πρωταθλητής» αναδεικνύεται το Δημοκρίτειο Θράκης, που εδρεύει στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού: Ζήτησε 1.735 και πήρε 3.620. Δηλαδή, 1.885 επιπλέον.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 16/03/2008 (www.enet.gr)